Waar moet ik op letten bij het kiezen van zonwering?

Waar moet ik op letten bij het kiezen van zonwering?
Zonwering is te verkrijgen in veel verschillende soorten, vormen en maten. Dit maakt de keuze voor de juiste aanschaf bij uw persoonlijke situatie natuurlijk erg lastig. In dit blog benoemen we de belangrijkste aspecten van zonwering waar u op moet letten bij de aanschaffen hiervan.

Voordat we over gaan op de verschillende toepassingen van zonwering bekijken we eerst nog eens de verschillende functies. Want buiten dat zonwering een stijlvolle manier is om zonlicht tegen te houden zijn er nog enkele voordelen te benoemen:
• Zonwering draagt bij aan een betere isolatie.
• Door een betere isolatie draagt zonwering ook bij aan energiebesparing.
• Zonwering draagt bij aan uw privacy.

Welke typen zonwering zijn er?
Er zijn veel verschillende vormen van zonwering. Over het algemeen kunnen we het indelen in twee typen, namelijk buiten- en binnenzonwering. De verschillen hierin zetten we graag voor u op een rij:
• Buitenzonwering
Buitenzonwering is over het algemeen in te delen in de volgende categorieën:
o Markiezen
o Rolluiken
o Screens
o Buitenjaloezieën

Markiezen
Markiezen vallen onder de categorie zonneschermen. Een markies is eigenlijk een zonnescherm met een ronde vorm. We onderscheiden markiezen en uitvalschermen.

Rolluiken
Rolluiken zijn de bekendste vorm van zonwering, waarbij er een verticaal luik voor het raam of de deur wordt geplaatst. Deze kan (handmatig of elektrisch) naar beneden of naar boven gelaten worden. We onderscheiden voorzetrolluiken en inbouwrolluiken.

Screens
Een screen is vergelijkbaar met een elektrisch te verstellen rolluik. Echter wordt er bij screens gebruik gemaakt van een stoffen doek die tussen rails naar boven en beneden gelaten wordt, waar een rolluik vaak van kunststof materiaal of hout is.

Buitenjaloezieën
Buitenjaloezieën zijn niks anders dan jaloezieën, maar dan speciaal gemaakt voor de weersomstandigheden waar deze buiten mee te maken krijgt. Deze zijn dus vaak van een ander materiaal dan de klassieke ‘binnen jaloezieën’.

• Binnenzonwering
Bij binnenzonwering gaat het voornamelijk om zonwerende raamdecoratie. Over het algemeen onderscheiden we de volgende vier vormen van binnenzonwering:
o Gordijnen
o Lamellen
o Jaloezieën
o Shutters

Lamellen
Lamellen (ook wel verticale jaloezieën) zijn verticaal hangende stroken van aluminium, kunststof, textiel of hout. Lamellen zijn heel makkelijk handmatig te bedienen, maar zijn tegenwoordig ook steeds vaker verkrijgbaar met elektrische bediening.

Jaloezieën
Jaloezieën lijken erg op lamellen. Het grote verschil tussen een jaloezie en een lamel is dat bij een jaloezie de verschillende ‘stroken’ horizontaal hangen en aan elkaar vast zijn gemaakt, terwijl bij lamellen de stroken verticaal hangen.

Shutters
Shutters zijn te omschrijven als luiken die afgewerkt zijn met horizontale houten latten (deze worden bij shutters ook vaak lamellen genoemd). De opening tussen de afzonderlijke latten is verstelbaar, waardoor de lichtinval simpel geregeld kan worden.

Welke zonwering moet ik kopen?
Nu duidelijk is welke verschillende toepassingen er zijn, is het belangrijk om te weten waarop u moet letten wanneer u van plan bent om zonwering te gaan kopen. Wilt u bijvoorbeeld ook genieten van de voordelen met betrekking tot isolatie? Dan heeft u meer baat bij buitenzonwering in de vorm van een rolluik dan bij de andere genoemde toepassingen van zonwering. Gaat u liever voor een stijlvolle zonwering waarmee u ook nog naar buiten kunt kijken? Dan kunt u beter kiezen voor een screen, lamellen of (buiten-)jaloezie. Deze zijn vaak stijlvol in te richten en geven u daarnaast de mogelijkheid om nog naar buiten te kijken, in tegenstelling tot een rolluik.

Aanvullend advies nodig?
Het maken van de juiste keuze is natuurlijk ontzettend lastig. Heeft u aan de hand van dit artikel nog meer informatie nodig? Neem contact met ons op of kom gezellig langs in onze inspiratieshowroom waar wij samen met u kunnen kijken naar de vele mogelijkheden

Waar moet ik op letten bij het kiezen van zonwering?